OLIJF-PLUK-WEKEN

Op het moment dat dit wordt geschreven, komen de bloemknopjes net aan de olijfbomen. Maar we denken al een half jaar vooruit: de traditionele olijfoogst in Griekenland. Families bereiden zich, met de rondreizende landarbeiders, voor op dit jaarlijks terugkerende fenomeen. De tijd van een aangename warmte, prachtig herfstlicht, volop leven en arbeid in de olijfgaarden. De olijfoogst is in volle gang.

Maar ook de zee is heerlijk warm. Heerlijke temperaturen om mooie wandelingen of fietstochten te maken. De grote drukte in de dorpjes, bij musea en diverse oudheden is voorbij. Tijd om de vele indrukken op gepast tempo te ervaren.

Wij bieden je deze unieke ervaring van het olijven plukken aan in de vorm van een verzorgd (excl. vlucht en vervoer) week-arrangement.

Het olijf-pluk-arrangement ziet er als volgt uit:

– 7 nachten verblijf in één van onze woonwagens (op basis van gedeelde accommodatie)
– dagelijks ontbijt
– 3 dagen olijven plukken onder leiding van een ervaren (Engelstalige) olijfplukker
– koffie, thee en versnapering in de olijfgaard (op plukdagen)
– lunch in de olijfgaard (op plukdagen)
– diner bij Hakuna Matata Holidays (op plukdagen)
– bezoek aan een olijfperserij
– olijf en olijfolie proeverij
– 2 liter olijfolie van de zelfgeplukte olijven
– 1 dag excursie naar olijfolie museum in Sparta, incl. lunch en diner

Dagelijks verzorgen we een heerlijk ontbijt bij de woonwagens; waar gewerkt wordt moet goed gegeten worden! Op plukdagen gaan we na het ontbijt naar de olijfgaard waar we de olijven gaan oogsten. Na een gedegen uitleg over materialen, werkwijzen en do’s & dont’s gaan we aan de slag. Het plukken is niet moeilijk maar soms wat vermoeiend omdat we de bewegingen niet gewend zijn. Er zijn gelukkig ook werkzaamheden die zittend gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld; voordat de olijven in grote zakken gaan, halen we er zo veel mogelijk blaadjes en takjes uit.

Voor koffie, thee, water en een versnapering word gezorgd, evenals de lunch die we op Griekse wijze in de olijfgaard nuttigen.

Afhankelijk van de oogstrijpheid bepalen we waar we gaan plukken, het zou kunnen dat dat onze eigen olijfgaard is of van een bevriende olijfboer.

Na de plukdagen laten we de oogst bij de olijfperserij persen; het is een mooie ervaring om het hele proces in werking te zien. Bij dat proces hoort ook het sociale aspect van het olijfpersen. Griekse boeren blijven in principe bij het persproces van hun eigen olijven en tijdens het wachten ontwikkelen zich hele gesprekken tussen Grieken over de kwaliteit en kwantiteit van de olijfolie!

Op plukdagen genieten we met de hele groep van een gezamenlijk diner met bijvoorbeeld, afhankelijk van de omstandigheden, een bbq, traditionele Griekse gerechten of een diner bij een lokaal estiatoria.

Het Olijf en Olijfoliemuseum in Sparta is een ‘must-see’ museum voor geïnteresseerden in olijven en olijfolie. Daarom hebben we deze excursie opgenomen in het vaste programma van de Olijf-pluk-weken. Op de heen of terugweg rijden we door het imposante Taigetos gebergte, ten oosten van Kalamata. Een schitterende route met magnifieke uitzichten. We lunchen in de omgeving van Sparta en het diner gebruiken we dichter bij huis in een traditioneel kafenion.

Het Olijven en Olijfolie Museum Sparta

Het Olijven en Olijfolie Museum in Sparta is een echte ‘must-see-bestemming voor hen die geïnteresseerd zijn in olijven en olijfolie. Dat is waarom we deze excursie in het vaste programma van de Olijf-Pluk-weken hebben opgenomen. Op de heen- of terugweg rijden we door het imposante Taigetos gebergte, ten oosten van Kalamata. Een schitterende route met adembenemende vergezichten. We lunchen in de buurt van Sparta en genieten dichter bij huis van een heerlijk traditioneel diner.

Op andere niet-plukdagen kun je de dag, na het ontbijt, geheel vrij besteden. Of bespreek met ons als je nog een andere begeleide excursie wilt doen. Zie de lijst hieronder.

In de omgeving zijn erg leuke dorpjes te ontdekken, heerlijke stranden (vaak is het nog mooi weer eind oktober en begin november) met de hoogste zee-watertemperaturen van het jaar. Er zijn mooie en goed onderhouden oudheden te ontdekken en onze omgeving leent zich enorm voor heerlijke wandelingen of fietstochten. In Methoni kunnen diverse soorten fietsen gehuurd worden. We hebben erg veel informatie over onze omgeving voor je beschikbaar. Vanuit Hakuna Matata Holidays zijn meerdere rondwandelingen te maken in lengte varierend van 7 tot 15 kilometer.

Kortom, ontspanning door inspanning: kom bij Hakuna Matata Holidays olijven plukken!

Data van de Olijf-pluk-weken:

week 44:  2020

week 45:  2020

De prijs voor een week Olijven Plukken, zoals hierboven beschreven, is € 550,00

Vluchten en transport is niet inbegrepen in de prijs

De data voor de Olijf-Pluk weken zijn enigszins flexibel. We plannen 3 olijf-pluk dagen en 1 dag naar Sparta. De andere dagen zijn vrij in te vullen dagen. De plukdagen vallen op doordeweekse dagen.

Inchecken of uitchecken 

ACCOMMODATIE

Je verblijft in één van onze woonwagens. Elke gast (of desgewenst 2 gasten) heeft zijn/haar eigen slaapkamer. De badkamer, zitgedeelte en buitenruimte wordt gedeeld met andere gasten.

In totaal bestaat een groep olijvenplukker uit maximaal 10 personen.

HOE KOM JE HIER?

Vanuit Düsseldorf vliegt Aegean nog tot half november op Kalamata. Andere maatschappijen, vanuit diverse luchthavens vliegen op Athene.

Vanuit Düsseldorf vliegt Aegean Airlines tot half november op Kalamata Airport. Vanaf het vliegveld is het ongeveer een uur rijden naar Hakuna Matata Holidays. De autohuur kun je het best vanuit Nederland regelen, bijvoorbeeld via Sunny Cars.

Andere maatschappijen vliegen van diverse luchthavens op Athene. Vanaf het vliegveld is het ongeveer 3,5 uur (zonder pauzes) rijden naar Hakuna Matata Holidays. Het grootste gedeelte over een relaxte tol-snelweg (ong. € 30,00 retour). Als je deze optie kiest, raden we je aan om in Athene enkele nachten extra te boeken. Athene is een verrassende fascinerende en levendige stad; echt de moeite waard!

Extra excursies met gids (minimaal 2 personen, prijzen zijn per persoon)

– dagexcursie Nestor wijnhuis met proeverij en bezoek aan Nestor Palace

– dagexcursie naar de archeologische site van Oud- Messini

– dagtrip Polilimnio watervallen en bezoek aan kaarsenmakerij Neromilos

– dagtrip Kalamata inclusief stadswandeling

– dagexcursie met wandeling naar Divari lagoon en Voïdikilia beach

 

 

€ 100,00

€   85,00

€   75,00

€   75,00

€   75,00

Elke van deze trips en excursies is inclusief begeleiding, toegang tot de locatie en lunch. Tenzij anders besproken gebruik je je eigen vervoer.

DISCLAIMER

Er is één factor die we niet in de hand hebben: we kunnen geen garantie geven op goed, zonnig, warm weer.
Hoewel we flexibel zijn en een alternatief programma hebben voor regenachtig weer, kan het voorkomen dat het weer te slecht is om olijven te plukken. Klachten hierover nemen we niet in behandeling, de bedragen zoals genoemd blijven aan ons verschuldigd, ongeacht de weersomstandigheden. Hoewel het vaak nog prima weer is eind oktber, begin november kunnen we ook geen garantie geven op zwemmen in zee, op strandweer en de openingstijden van horeca en bezienswaardigheden.