De reis

De trip naar Hakuna Matata Holidays per vliegtuig, auto en boot

We raden je aan om op tijd te beginnen met zoeken naar passend vervoer naar Hakuna Matata Holidays.
Er zijn vele wegen die naar Griekenland leiden. Daarbij blijken soms grote prijsverschillen te zijn, dus een grondige voorbereiding loont meestal de moeite. Laat het ons weten als u meer hulp nodig heeft bij het uitzoeken van uw reis; samen komen we er zeker uit.

 

Met het vliegtuig naar Athene of Kalamata

De meeste gasten die bij Hakuna Matata Holidays verblijven, reizen via vliegveld Athene, Elefthérios Venizélos code ATH,
of via vliegveld Kalamata, genaamd Captain Vassilis Constantakopoulos, code KLX.
Vanuit Nederland en België zijn talloze vluchten beschikbaar voor deze 2 bestemmingen.

Autohuur 

Hoewel het openbaar vervoer met de bus goed geregeld is in Griekenland, is het toch comfortabel om zelf de beschikking te hebben over een (huur)auto. Verreweg het beste is het om de autohuur ruim van te voren vanuit Nederland te regelen. Autohuur is geregeld in de terminal van het vliegveld.  Autoverhuur-bedrijven hebben soms vestigingen nabij het vliegveld, waarbij gasten met shuttle-busjes heen en weer worden vervoerd.

Met de auto is het vanaf het vliegveld van Athene 3,5 uur rijden over een relaxte tol-snelweg naar Hakuna Matata Holidays, zonder tussenstops. De tol bedraagt ong. 20 euro, enkele reis.

Vanaf het vliegveld van Kalamata is het 1 uur rijden, zonder stops, naar Hakuna Matata Holidays.

Tip!

Kom je onderweg van Athene / Kalamata, tussen het vliegveld van Kalamata en het plaatsje Rizómilo, kraampjes tegen waar sinasappels (en andere lokale, heerlijk verse groenten en fruit) worden verkocht; neem gerust een grote zak mee! Deze sinasappels zijn heerlijk, ook om uit te persen. Een elektrische citruspers behoort bij Hakuna Matata Holidays tot de keukeninventaris!

Met de auto en de veerboot.

De reis vanuit Nederland gaat via Frankrijk of Duitsland, door Zwitserland en Italie, naar één van de veerhavens in Italië. Vanuit Italië zijn er meerdere mogelijkheden om met een veerboot naar Griekenland te varen.

Met de auto

Het is mogelijk om met de auto naar Griekenland te gaan. Het is een lange reis maar volgens ervaringsdeskundigen zeker de moeite waard.

Hiernaast een voorbeeld van een route van Nederland naar de Noord-Griekse grens bij Albanië.

De Omgeving

de omgeving
Finiki

Hakuna Matata Holidays hoort bij het dorpje Finiki, een kleine gemeenschap op 1,5 kilometer afstand. In de zomer is er 1 gelegenheid om iets te eten en drinken, welke tegelijkertijd dienst doet als ontmoetingspunt van de dorpelingen.

Methoni

Op 5 kilometer afstand, aan zee, ligt Methoni. In Methoni zijn veel restaurants en hotels, winkeltjes, cafenions, gezellige pleintjes met terrassen, soms in de schaduw van een prachtige plataan. Het strand wat zich uitstrekt langs de hele baai, loopt heel geleidelijk af in het water, ideaal voor kinderen. Grenzend aan het dorp begint het strand met, tijdens het zomerseizoen, heerlijke ligbedden en een tropisch aandoende beachbar. Lopend in westelijke richting valt meteen het grote Venetiaanse fort op. De wandeling onderlangs de fundamenten van het fort langs de aanlegplaatsen van de vissersboten, brengt ons bij een fijne zwem-plek: Asprades, een stukje zee met wit zand op de bodem waar het water heerlijk fris is. Lopend in oostelijke richting wordt het strand eerst wat rustiger waarna weer een drukker gedeelte volgt bij de camping aan zee van Methoni. Een stukje hier voorbij is een kleine landtong waar de gemoedelijke strandbar Oeraniá is gevestigd met fijne strandbedden op het strand. De recreatie in deze baai bestaat uit windsurfen, snorkelen, vissen, zwemmen, beachvolleybal, beach-badminton, zonnebaden, wandelen en dergelijke. Ook is er de mogelijkheid om een bootje te huren. Op dit strand is het prikkelarm recreëren. Geen speedboten of waterscooters.

De grootste attractie van Methoni is de ruïne van het Venetiaanse fort uit de 14e eeuw. Op het terrein kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden met steeds weer verrassende doorkijkjes en uitzichten over de zee of het dorp. Het fort is van groot historisch belang door de vele volken die er gebruik van hebben gemaakt.

Pylos

Op een afstand van ongeveer 10 kilometer ligt de wat grotere plaats Pylos, waar het gemeentebestuur van Pylos-Nestor voor deze streek is gevestigd. In Pylos vinden we ook een fort; wat meer gerestaureerd dan dat van Methoni. Sinds de 13e eeuw is er al sprake van bebouwing op deze plaats, de Franken, Venetianen en Ottomanen hebben er gebruik van gemaakt. In 1827 begon in Pylos, door een groot maritiem gevecht, de strijd die een einde maakte aan de 400 jarige overheersing door deTurken. In Pylos zijn verschillende winkels, banken, heerlijk koele terrassen onder enorme platanen, een ziekenhuis, apotheek, telefoonwinkel etc.

Finikounda

10 kilometer naar het oosten vanuit Methoni, richting Koroni, ligt het plaatsje Finikounda. een wat meer toeristisch dorpje met veel restaurantjes, winkeltjes, stranden en een gezellig haventje. Vooral in de avonduren is hier veel vertier en een gezellige drukte in de straatjes. 

Koroni

Nog verder naar het oosten ligt de plaats Koroni. Samen met Methoni waren deze havenplaatsen in de Venetiaanse tijd de ‘ogen’ van Messinia. Koroni is een gezellige plaats met een levendige haven waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden, onder andere naar het hoger gelegen versterkte klooster. De nonnen die er leven hebben een winkeltje waar erg leuke spulletjes worden verkocht. Om het kloster binnen te gaan moeten benen bedekt zijn! Voor dat doel zijn meestal een aantal omslgdoeken voorradig bij de ingang.

Gialova, Kazarma, Messini, oud-Messini

Messinia is de provincie waartoe de gemeente Pylos-Nestor behoort. In de provincie is veel natuur en cultuur te zien en beleven. Zo’n 10 kilometer ten noorden van Pylos ligt het toeristische dorpje Gialova met een gezellige boulevard, prima restaurantjes en een alleraardigst particulier museum over het dorp. Even verderop ligt een prachtige lagune waar vele vogels een veilige (broed)plaats vinden. Iets meer richting zee vinden we een prachtige baai, Voïdokilia (genoemd naar de vorm van een koeienmaag) die beschut ligt achter kustrotsen met een smalle opening die de baai steeds van fris water voorziet.

Er zijn prachtige watervallen (polilimnio) bij Kazarma langs de weg naar Kalamata.

Langs de weg naar Kalamata ligt Messini. Een modern Grieks stadje met een alleraardigst plein. Zo’n 15 kilometer ten noorden van Messini ligt een prachtige opgraving van het oude Messini. Vanuit het aangrenzende, hoger gelegen dorp Mavromati, kijken we neer op de oude tempels. Met een beetje fantasie zien we de priesters, priesteressen, krijgsheren en bevolking tussen de oude ruïnes lopen. Vele gasten vinden deze archeologische vindplaats mooier en interessanter dan die van Olympia, wij sluiten ons daar van harte bij aan!

Kalamata

Kalamata is de hoofdstad van de provincie en ligt in het zuiden van Messinia aan de Golf van Messini. Bij een, zeer aan te bevelen, wandeling door het oude centrum is niet veel meer te zien van de zware aardbeving die in 1986 een flink deel van de stad heeft verwoest. Het Kastro, de Nea Agora, de boulevard en de haven zijn interessant om te bezoeken. De moderne stad heeft een relaxte uitstraling, vele leuke winkels en restaurants en een prettige levendigheid.
Het vliegveld van Kalamata wordt steeds belangrijker voor de groei van het toerisme in deze streek.

 

Peloponnesos

Peloponnesos is het op drie na grootste district van Griekenland na Macedonië en Centraal Griekenland. De naam heeft Peloponnesos te danken aan de mythologische figuur Pelopas (Pelops). Peloponnesos was een schiereiland dat via de smalle landengte van Korinthe met het Griekse vasteland was verbonden. In de 19e eeuw is in deze landengte het kanaal van Korinthe aangelegd. Sindsdien is Peloponnesos helemaal door water omgeven en dus eigenlijk een eiland.

Peloponnesos is een district met een grote natuurlijke variëteit. Grote en kleinere vlaktes wisselen de hoge en wat lagere berggebieden af. Vanuit de bergen ontspringen rivieren, meren en lagunes zijn op meerdere plaatsen te vinden.

Peloponnesos heeft een zeer rijke geschiedenis. Vierduizend jaar lang was Peloponnesos een centrum van belangrijke culturele ontwikkelingen in de Middellandse zee. In iedere uithoek op het schiereiland zijn er historische bezienswaardigheden die uit verschillende periodes stammen, vanaf de oudheid tot aan de recentere eeuwen. In de oudheid was Olympia de locatie waar elke vier jaar alle Griekse stammen zich verzamelden om aan de Olympische Spelen deel te nemen.

Peloponnesos is in mei 2016 door The Lonely Planet uitgeroepen tot het beste gebied om te bezoeken ter wereld.

De geschiedenis van de omgeving

de omgeving
Methoni

Methoni (ook Mothone, Methone, bij Homerus Pedasos) is een kleine Griekse havenstad in Messenië aan de zuidwestkant van de Peloponnesos gelegen.
Geschiedenis

Geschiedenis van Methoni

Methoni werd reeds vermeld in Homerus’ Ilias als Pedasos. De polis een belangrijke haven was in de oudheid door haar natuurlijke haven. Ze werd samen met Pylos tijdens de tweede Messenische oorlog tot 620 v.Chr. behouden als laatste bolwerk van de Messeniërs tegen Sparta, maar viel daarna tot 370 v.Chr. onder de heerschappij van Sparta. In 431 v.Chr. trachtte Athene zonder succes de stad te veroveren.

Tijdens de Romeinse burgeroorlogen versterkt Marcus Antonius Methoni, maar Marcus Vipsanius Agrippa veroverde het nog vóór de slag bij Actium. De Romeinse keizer Traianus verklaarde Methoni in het begin van de 2e eeuw n. Chr. tot vrije stad. Tijdens Byzantijns en Venetiaanse periode (vanaf 1124) werd de stad met machtige, vandaag de dag nog zeer goed onderhouden stadsmuren versterkt. In 1498 veroverden de Ottomanen de stad, en van 1686 tot 1715 viel Methoni opnieuw voor een korte tijd onder de heerschappij van Venetië. Tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog werd de stad in 1825 verwoest, maar door Franse troepen in 1827 bevrijd en aan Griekenland overhandigd.

De seizoenen

 Zomer

Een relaxte sfeer is kenmerkend voor een verblijf bij Hakuna Matata Holidays. Ontwaken bij het zomerse geluid van de Cicades gevolgd door een ontbijt, zelf bereid of door ons verzorgd. Het hele gezin geniet van het verkoelende zwembad, een boek lezen in een hangmat of knuffelen met onze katten en/of honden.

Doordat onze locatie temidden van de natuur, en toch gemakkelijk te bereiken is, is onze olijfgaard een prima uitgangspunt om de omgeving te ontdekken. Of het nu om de vele zandstranden gaat of de leuke dorpjes met heerlijke, door grote platanen overschaduwde terrassen: voor iedereen is er een perfecte dagbesteding te vinden. Heerlijk snorkelen bij ongerepte stranden zonder voorzieningen of lekker luxe op een zonnebedje met parasol genieten van een lekkere cocktail. In onze omgeving kan het allemaal. Net als een relaxte boottrip met ons eigen bootje door de kraakheldere wateren rondom Methoni. Een heerlijke massage, Reiki sessie of creatieve Mozaiek-workshop maakt het vakantiegevoel compleet.
Voor de sportievelingen onder ons zijn er meerdere stranden waar allerlei watersportactiviteiten gedaan kunnen worden en waar diverse attributen gehuurd kunnen worden. Wandelen in de directe omgeving of iets verder weg, rond zonsopgang is een onvergetelijke ervaring. Ook fietsverhuur, evt. met begeleide tochten, is op korte afstand mogelijk.

Griekenland staat niet alleen bekend om het heerlijke weer maar ook om zijn oudheden. Ook met kinderen zijn er leuke avontuurlijke ontdekkingstochten te maken op nabijgelegen ruïnes van kastelen en forten.

Behalve de boottocht zijn de activiteiten niet begeleid. Wij kunnen de activiteiten wel voor je organiseren. Voor knutselen, speksteen bewerken en klein schilderwerk hebben we materialen beschikbaar tegen kleine vergoeding.

Mogelijk te ondernemen activiteiten in de
zomer:

 • boottocht
 • strand
 • snorkelen
 • windsurfen
 • SUP-pen
 • waterskiën
 • fietsen
 • wandelen in de vroege ochtend
 • hangmatten
 • oudheden bezoeken
 • yoga, evt. met Tibetaanse klankschalen
 • massage
 • Reiki
 • workshop mozaiek

Lente en herfst

Vanaf midden april barst in het zuiden van de Peloponnesos de lente los. Een overdaad aan bloemen en een fris groen landschap openbaart zich aan de bezoeker. Een heerlijke tijd, met af en toe nog een buitje regen, om onze prachtige omgeving te exploreren. Juli en augustus zijn de echt warme maanden. Vanaf begin september zijn de temperaturen zo dat gasten weer actiever bezig kunnen zijn. De zee is op een heerlijke temperatuur. Tot eind november kan er zonder problemen gezwommen worden in zee. De zon is nog volop aanwezig, restaurants, kafeneions en winkels zijn tot eind oktober open. Bezienswaardigheden, oudheden en musea zijn rustiger, fijn om relaxt te ontdekken.

Bij Hakuna Matata Holidays kom je volkomen tot rust. Na een relaxte nachtrust is het heerlijk ontwaken met het zonnetje op de veranda. Alle faciliteiten zijn aanwezig om zelf een heerlijk ontbijtje te maken: desgewenst kunnen wij dat voor je organiseren. Na het ontbijt lonkt het zwembad, om te zwemmen of met een goed boek van de zon te genieten. Wellicht gaat je voorkeur uit naar een ontspannen wandeling in de directe omgeving van Hakuna Matata Holidays. Onze locatie is een uitstekend startpunt om onze omgeving te verkennen. Deze streek (en de rest van Messinia) biedt een bijna onuitputtelijk scala aan bezigheden en activiteiten. Om te beginnen zijn er vele prachtige wandelingen, al dan niet georganiseerd, heel dichtbij of iets verder weg. Tijdens zo’n wandeling komt men op plekken die de doorsnee toerist over het algemeen niet ziet. Ditzelfde geldt voor de vele mogelijkheden om te fietsen in deze omgeving. Op korte afstand zijn 2 fiets-verhuur-bedrijven, die ook georganiseerde tochten aanbieden.

Naast deze activiteiten zijn er talloze stranden op korte afstand. Sommige met alle denkbare faciliteiten zoals bedjes en parasols, bediening op het strand en heerlijk eten op of nabij het strand. Ook huur van watersport attributen is mogelijk. Andere stranden zijn ongerept en bieden geen services; voor ieder wat wils!

De Peloponessos staat bekend om haar immens rijke historie. Ook in Messinia zijn vele restanten te vinden van oudheden die erg interessant zijn om te bezoeken.

Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om stadjes en kleine dorpjes te ontdekken en mee te gaan in het relaxte levensritme van de Grieken zelf. Op een terrasje met een verkoelende frappé, een ijsje of iets sterkers. Genieten van het moment. 

Mogelijk te ondernemen activiteiten
in lente en herfst:

 • wandelen/hiken
 • fietsen
 • waterskieën
 • SUP-pen
 • windsurfen
 • yoga, evt. met Tibetaanse klankschalen
 • intuïtief schilderen
 • steen beschilderen
 • speksteen bewerken
 • pottenbakken
 • workshop mozaïek
 • massage
 • Reiki sessie
 • wijnproeverij
 • boottocht

Behalve de boottocht zijn de activiteiten niet begeleid. We kunnen de activiteiten wel voor je organiseren. 

Retraites

Hakuna Matata Holidays blijkt door de vaak ‘oorverdovende’ stilte bij uitstek geschikt voor het houden van stilteweken, retraites voor lichaam en geest, creatieve workshops etc. Onze unieke accommodaties in de vorm van houten lodges brengen je meteen in een ongedwongen sfeer. De alom tegenwoordige natuur voert je terug naar je zelf en vooral in het hier en nu.

Onze accommodaties bieden ruimte aan maximaal 9 deelnemers.  Slaapkamers en sanitair worden in deze setting, afhankelijk van het aantal deelnemers, gedeeld.

Er zijn yogamatten, meditatiekussens en dekens beschikbaar.

We bieden diverse vormen van service aan, zoals:
 • Logies
 • Logies met ontbijt
 • Logies met ontbijt en diner
 • All-In service
 • Maaltijden kunnen naar wens vegetarisch of vegan bereid worden.

Coaches, creatieve begeleiders, yogaleraren en anderen die gebruik willen maken van onze voorzieningen kunnen contact met ons opnemen voor een indicatie van de prijzen en speciale wensen te bespreken om onze services op jouw doelgroep af te stemmen.

Mogelijkheden naast je eigen programma:

 • Massage
 • Intuïtief schilderen
 • Klankschalen sessie
 • Yoga
 • Reiki
 • Mozaïeken
 • Stiltewandelingen
 • Boottocht
 • Stenen mandala beschilderen