Koroni

Koroni is een stadje aan de oostkust van Messinia aan de baai van Messinia. 19 km vanaf Hakuna Matata Holidays over een goede weg die behoorlijk wat bochten heeft. Het is een mooie rit naar Koroni met verrassende uitzichten. Meestal is er ruimte om de auto dichtbij de boulevard te parkeren. De boulevard ziet er aantrekkelijk uit met zijn vele terrasjes en restaurantjes. Langs het water lopende kom je uiteindelijk op een soort pleintje waar je er voor kunt kiezen om rechts omhoog te lopen naar het oude kasteel.

Door de oude toegangspoort heen, zijn er een aantal huisjes binnen de muren van de burcht; deze worden nog steeds bewoond. Verderop ligt het klooster met z’n kerk en mooie tuinen en ook de begraafplaats is de moeite waard om een kijkje te nemen. Denk er aan dat in het klooster geen blote armen en benen toegestaan zijn!

Terug lopend naar het stadje hou je wat links aan en zo kom je door de wat smallere straatjes met mooie geveltjes, leuke winkeltjes en uiteindelijk op het centrale plein uit. Tijd voor een lekker ijsje, frappé en wellicht iets te eten!

Vanaf de 7e – 8e eeuw komt Koroni regelmatig voor in documenten. Rond die tijd vluchtte de bevolking van het huidige Petalidi, waarschijnlijk door Slavische en/of Arabische invallen naar Koroni, wat toen nog Asini heette. Achtereenvolgens is de strategisch gelegen vesting in handen geweest van de Christenen, de Genuanen, de Venetianen en de Franken. In 1205 werd het stadje ingenomen door de Kruisvaarders die in 1209 hun macht weer over moesten dragen aan de Venetianen. Zij bouwden het kasteel waarvan nu de restanten nog te zien zijn. In 1500 viel Koroni in Ottomaanse handen. Met enkele perioden waarin de Genuanen en Venetianen weer even de macht hadden, hielden de Ottomanen tot 1828 de heerschappij over Koroni.