Apo ton Lofo hoort bij het dorpje Finiki, een kleine gemeenschap op 1,5 kilometer afstand. Er is 1 gelegenheid om iets te eten en drinken, welke tegelijkertijd dienst doet als ontmoetingspunt van de dorpelingen, miniwinkel en centraal post-afhaalpunt. Op 5 kilometer afstand, aan zee, ligt Methoni. In Methoni zijn veel restaurants en hotels, winkeltjes, cafenions, gezellige pleintjes met terrassen, soms in de schaduw van een prachtige plataan. Het strand wat zich uitstrekt langs de hele baai, loopt heel geleidelijk af in het water, ideaal voor kinderen. Grenzend aan het dorp begint het strand met, tijdens het zomerseizoen, heerlijke ligbedden en een tropisch aandoende beachbar. Lopend in westelijke richting valt meteen het grote Venetiaanse fort op. De wandeling onderlangs de fundamenten van het fort langs de aanlegplaatsen van de vissersboten, brengt ons bij een fijne zwem-plek: Asprades, een stukje zee met wit zand op de bodem waar het water heerlijk fris is. Lopend in oostelijke richting wordt het strand eerst wat rustiger waarna weer een drukker gedeelte volgt bij de camping aan zee van Methoni. Een stukje hier voorbij is een kleine landtong waar de gemoedelijke strandbar Oeraniá is gevestigd met fijne strandbedden op het strand. De recreatie in deze baai bestaat uit windsurfen, snorkelen, vissen, zwemmen, beachvolleybal, beach-badminton, zonnebaden, wandelen en dergelijke. Op dit strand is het prikkelarm recreëren. Geen speedboten of waterscooters.

De grootste attractie van Methoni is de ruïne van het Venetiaanse fort uit de 14e eeuw. Op het terrein kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden met steeds weer verrassende doorkijkjes en uitzichten over de zee of het dorp. Het fort is van groot historisch belang door de vele volken die er gebruik van hebben gemaakt.

Op een afstand van ongeveer 10 kilometer ligt de wat grotere plaats Pylos, waar het gemeentebestuur voor deze streek is gevestigd. In Pylos vinden we ook een fort; wat meer gerestaureerd dan dat van Methoni. Sinds de 13e eeuw is er al sprake van bebouwing op deze plaats, de Franken, Venetianen en Turken hebben er gebruik van gemaakt. In 1827 begon in Pylos, door een groot maritiem gevecht, de strijd die een einde maakte aan de 400 jarige overheersing door de

Turken. In Pylos zijn verschillende winkels, banken, heerlijk koele terrassen onder enorme platanen, een ziekenhuis, apotheek, telefoonwinkel etc.

10 kilometer naar het oosten vanuit Methoni, richting Koroni, ligt het plaatsje Finikounda. een wat meer toeristisch dorpje met veel restaurantjes, winkeltjes, stranden en een gezellig haventje. Vooral in de avonduren is hier veel vertier en een gezellige drukte in de straatjes. Nog verder naar het oosten ligt de plaats Koroni. Samen met Methoni waren deze havenplaatsen in de Venetiaanse tijd de ‘ogen’ van Messinia. Koroni is een gezellige plaats met een levendige haven waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden, onder andere naar het hoger gelegen versterkte klooster.

Messinia is de provincie waartoe de gemeente Pylos-Nestor behoort. In de provincie is veel natuur en cultuur te zien en beleven. Zo’n 10 kilometer ten noorden van Pylos ligt het toeristische dorpje Gialova met een gezellige boulevard, prima restaurantjes en een alleraardigst particulier museum over het dorp. Even verderop ligt een prachtige lagune waar vele vogels een veilige (broed)plaats vinden. Iets meer richting zee vinden we een prachtige baai, Voïdokilia (genoemd naar de vorm van een koeienmaag) die beschut ligt achter kustrotsen met een smalle opening die de baai steeds van fris water voorziet.

Er zijn prachtige watervallen (polilimnio) bij Kazarma langs de weg naar Kalamata. Zo’n 15 kilometer ten noorden van het plaatsje Messinië, op de weg naar Kalamata, ligt een prachtige opgraving van het oude Messini. Vanuit het aangrenzende, hoger gelegen dorp Mavromati, kijken we neer op de oude tempels. Met een beetje fantasie zien we de priesters, priesteressen, krijgsheren en bevolking tussen de oude ruïnes lopen. Kalamata is de hoofdstad van de provincie en ligt in het zuiden van Messinia aan de Golf van Messini. Bij een wandeling door het oude centrum is niet veel meer te zien van de zware aardbeving die in 1986 een flink deel van de stad heeft verwoest. Het Kastro, de Nea Agora en de haven zijn interessant om te bezoeken. Kalamata heeft een vliegveld waar steeds vaker internationaal op gevlogen wordt.

Peloponnesos is het op drie na grootste district van Griekenland na Macedonië en Centraal Griekenland. De naam heeft Peloponnesos te danken aan de mythologische figuur Pelopas (Pelops). Peloponnesos was een schiereiland dat via de smalle landengte van Korinthe met het Griekse vasteland was verbonden. In de 19e eeuw is in deze landengte het kanaal van Korinthe aangelegd. Sindsdien is Peloponnesos helemaal door water omgeven en dus eigenlijk een eiland.

Peloponnesos is een district met een grote natuurlijke variëteit. Grote en kleinere vlaktes wisselen de hoge en wat lagere berggebieden af. Vanuit de bergen ontspringen rivieren, meren en lagunes zijn op meerdere plaatsen te vinden.

Peloponnesos heeft een zeer rijke geschiedenis. Vierduizend jaar lang was Peloponnesos een centrum van belangrijke culturele ontwikkelingen in de Middellandse zee. In iedere uithoek op het schiereiland zijn er historische bezienswaardigheden die uit verschillende periodes stammen, vanaf de oudheid tot aan de recentere eeuwen. In de oudheid was Olympia de locatie waar elke vier jaar alle Griekse stammen zich verzamelden om aan de Olympische Spelen deel te nemen.

Peloponnesos is in mei 2016 door The Lonely Planet uitgeroepen tot het beste gebied om te bezoeken ter wereld.