De Antieke stad Messini

Oud-Messini is één van de belangrijkste archeologische opgravingen uit de Griekse geschiedenis. Het is vanuit de moderne stad Messini in het zuiden van de Peloponnessos te bereiken via de weg naar Meligalas, richting Mavromati. De stad werd in het jaar 369 voor Christus door de veldheer Epaminondas uit Thebe gesticht. Het was een tijd van voortdurende oorlogen tussen de Messeniers en de Spartanen. Epaminondas overwon de Spartanen en gaf het land terug aan de Messeniërs. Messini werd de hoofdstad en de stad werd flnk uitgebreid.

De oude stad was rondom beveiligd met muren van in totaal negenenhalve kilometer lengte. 2 toegangspoorten gaven toegang tot de stad. De Arcadische poort in het westen is erg  indrukwekkend door enorme omgevallen steenblokken.  De Lakonische poort aan de oostkant was nabij het huidige Byzantijnse klooster Voulkano.

In 1895 is gestart met blootleggen van de archeologische schatten. Onder andere een fontein, theater, diverse andere openbare gebouwen en huizen met goed bewaarde mozaïekvloeren werden blootgelegd. Ook zijn er graven aangetroffen met aardewerk, terracotta vazen, gouden sieraden, metalen voorwerpen, munten en bronzen objecten. De opgravingen en restauratiewerk gaan nog steeds door.

Een belangrijk gebouw is het theater, dat inmiddels mooi gerestaureerd is. Theaters werden in de oude Griekse tijd gebruikt om drama’s en komedies op te voeren maar ook voor politieke bijeenkomsten.
In het centrum van de stad was het  Asklepieion, een antiek sanatorium. Een tempel en een groot altaar omringd door vele beelden werd geflankeerd door 4 rijen met zuilen.
Het stadion en bijbehorende gymnasion aan de zuidkant van het complex zijn zeer goed bewaard gebleven. Ze werden omringd door zuilengalerijen  Tussen de zuilen in staan sokkels met ere-inscripties, vroeger stonden er  beelden op. 

Sommige vondsten worden tentoongesteld in een klein museum. Het is te vinden bij de uitgang van het parkeerterrein. Ancient Messini is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van de Peloponnesos.
De entree bedraagt € 12,00 per persoon, inclusief toegang tot het museum. In de zomerperiode is het aan te raden om in de vroege ochtend deze archeologische site te bezoeken. Heerlijk rustig en prima temperaturen.
Vanaf het hoger gelegen bergdorpje Mavromati heb je een prachtig panorama op de oude stad.